Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Απτικές επιφάνειες

Η αφή είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται στον άνθρωπο. Σε αυτήν βασιζόμαστε πριν αναπτυχθούν βασικές κινητικές και γνωστικές δεξιότητες. Γιατί όμως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη του απτικού συστήματος ;

Η επεξεργασία των πληροφοριών , δηλαδή η διαδικασία καταγραφής , εντοπισμού, ρύθμισης και ερμηνείας του απτικού ερεθίσματος γίνεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Με λίγα λόγια, γινόμαστε ικανοί να διακρίνουμε και να αντιληφθούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αντικειμένου που μας αγγίζει ή αγγίζουμε. Ένα ώριμο απτικό σύστημα μας επιτρέπει να αντιδράσουμε όταν ένα ερέθισμα είναι επικίνδυνο , ευχάριστο , όταν κάποιο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ή όταν κάποιο πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο.

Οι απτικές επιφάνειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αγγίζοντας τες είτε με τα χέρια είτε με τα πόδια. Τα παιδιά διασκεδάζουν έχοντας την δυνατότητα να εξερευνήσουν διαφορετικές υφές και να πάρουν την απτική διέγερση που χρειάζονται. Παράλληλα προσφέρουν και οπτική διέγερση, καθώς υπάρχουν διαφορετικά χρώματα σε κάθε επιφάνεια.